Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за експрезидента на Украйна Виктор Янукович заради държавна измяна, действия срещу суверенитета и териториалната цялост на страната, предаде Дойче веле.
Срещу Янукович, който избяга в Русия, се води задочен процес в Киев.

Освен лишаване от свобода прокурорът Максим Крим поиска бившият държавен глава да заплати и разноските по делото в размер на 3130 евро.

Срещу експрезидента са повдигнати обвинения за държавна измяна, съучастие в заговор за промяна на територията на страната и съучастие във водене на агресивна война.

През февруари 2014 година Янукович се самоотстрани от длъжността президент и доброволно се съгласи на съучастие с руските власти и военни, напомни прокурорът. С обръщението си към президента на Русия Владимир Путин да изпрати руски войски в Украйна той е съдействал за анексирането на Крим, подчертава прокуратурата.

Русия се отрече от версията, че Янукович е искал руски войски в Украйна

Русия се отрече от версията, че Янукович е искал руски войски в Украйна

Молба до Путин за интервенция...

Адвокатите а Янукович, които се опитаха да саботират процеса по различни начини, настояваха за отвод на съдебния състав. Те показаха видео с обръщение от бившия премиер на Украйна Николай Азаров, който изразява желание да бъде разпитан като свидетел.

За да въведе ред в залата, в продължение на няколко часа съдията обявяваше почивки, а след възобновяването на съдебното заседание петимата адвокати от компанията Aver Lex шумно настояваха то да бъде прекратено. Беше изяснено, че те са използвали звукоусилватели. При настояването на съдията те да бъдат изнесени от залата, защитата криеше устройствата под столовете, предаде Би Би Си.

Тъй като частните защитници непрекъснато саботират процеса през последните седмици, съдът назначи на Янукович безплатен държавен защитник.

Делото беше отложено за 13-14 септември, за да може новият защитник да се запознае с материалите по него.

Сегашните адвокати се противопоставиха на решението на съда с аргумента, че Янукович се е отказал от възможността за държавен защитник.

Съдията Владислав Девятко се позова на практиката на Европейския съд по правата на човека, според която клиентът може да се откаже от платените адвокати, но не и от безплатната адвокатска помощ. Това би могло да стане само ако държавният защитник не изпълнява задълженията си. Петимата адвокати, наети от Янукович не са отстранени от делото и също ще могат да изразят позицията си.