Украинският олиграх Виктор Медведчук, който е кум на руския президент Владимир Путин, владее недвижими имоти по българското Черноморие на обща стойност около 19 милиона евро, съобщават украинските медии.

По документи собствеността е на името на пет фирми, регистрирани в България, които са собственост на семейството на Медведчук, показва разследване на изданието Bihus.Info.

Става дума за ваканционни имоти и за земеделски земи. Всички те са в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево.

Уточнява се, че Медведчук е купил чрез компаниите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 г. - две години след като напуска влиятелен пост в администрацията на парвия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съдебен съвет на Украйна, който има пряка роля в кариерното развитие на съдиите.

За купуването на недвижимата собственост Медведчук е вложил в петте фирми капитал в размер на 37 милиона лева - около 19 милиона евро по сегашния курс.

Става дума за компаниите Пърфект Ленд Пропъртиз, Анаптиксис Дивелопмънт, Ескафеас Кънстракшънс, Хр. Атанасио Кънстракшънс и Дивелопмънтс, Политими Джиа Пропъртиз. Всички те са основани с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти.

В Украйна Медведчук е разследван за държавна измяна. Той е депутат от проруската партия "Опозиционна платформа".

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

64-годишният Виктор Медведчук е призовавал за даване на голяма автономия