Русия не води преговори с Украйна за размяна на ръководителя на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук.

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Приближенията на Путин бе задържан, а имуществото му - запорирано

"Това е изключено", каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос, цитиран от ТАСС. По-рано Кремъл заяви, че политикът не е руснак и няма нищо общо с военната операция и не се водят преговори за размяна с пленени украински военнослужещи.

Едновременно с това днес бе извършена историческа за времето си размяна на затворници между Русия и САЩ.

Намек за такова предложение бе изказано вече от украинския президент Володимир Зеленски, а съпругата на Медведчук поискала той да бъде разменен за британски доброволци, сражавали се на украинска страна и пленени.

Великобритания обаче се обяви против размяната.

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Заловените от Русия британски бойци също поискаха размяна с Медведчук

В сряда във Върховната рада беше внесена резолюция, с която се предлага Медведчук и още няколко членове на опозиционната фракция "Платформа - За живот" да бъдат лишени от мандат. След началото на руската инвазия партията му бе забранена като подпомагаща агресора.

Медведчук може да бъде лишен от мястото си като заместник на Върховната Рада на Украйна само със съдебно решение. Това заяви в събота първият заместник-председател на украинския парламент Александър Корниенко.

Украинските власти задържаха Медведчук на 12 април. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда.

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва

След като му е повдигнато обвинение миналата година, политикът се намираше под домашен арест, но според украинските власти е избягал в края на февруари 2022 г. През март той бе арестуван задочно със съдебна заповед.