Двама британски бойци, заловени в Украйна от руските сили, бяха показани по руската държавна телевизия, съобщава "Ройтерс".

Те отправиха молба да бъдат разменени за приближен до руския президент Путин политик, държан в плен от украинските власти.

Не е ясно до колко двамата британски граждани - Шон Пинър и Ейдън Ейслин, са говорили по собствена воля, тъй като във видеозаписа и двамата проговарят, след като са подканени от неидентифициран мъж.

Те молят британския премиер Борис Джонсън да помогне за връщането им у дома, като размени за тях проруския украински политик Виктор Медведчук.

Същевременно украинската служба за сигурност (СБУ) разпространи видеообръщение на самия Медведчук, в което той се обръща към президентите на Русия Владимир Путин и Украйна Володимир Зеленски с молба за размяната му за военни и жители на Мариупол.

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Приближенията на Путин бе задържан, а имуществото му - запорирано

"Аз, Виктор Владимирович Медведчук, искам да се обърна към руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски с молба украинската страна да ме размени за защитниците на Мариупол и жителите, които са там днес и нямат възможност за безопасно изтегляне през хуманитарни коридори", заявява той в призив, публикуван в канала на СБУ в "Телеграм".

На 12 април Зеленски обяви задържането на Медведчук и публикува снимки на мъж с белезници, който прилича на него. Президентът предложи той да бъде разменен за украински военнопленници.

Впоследствие съпругата на Медведчук Оксана Марченко в няколко видеосъобщения заяви, че съпругът й е задържан по политически причини. Тя помоли Путин да помогне при размяната на Медведчук. Тя също се обърна към близките на заловените британци с призив да помолят британския премиер Борис Джонсън да ги разменят за съпруга й.

Британец може да е бил пленен в Украйна

Британец може да е бил пленен в Украйна

Той се е сражавал в Мариупол