Ръководителят на политическия съвет на партия "Опозиционна платформа за живот" Виктор Медведчук е бил задържан, съобщи ръководителят на Службата за сигурност на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски публикува във вторник снимка Медведчук с белезници след операция на силите за сигурност, съобщи "Daily Mail".

"Специална операция беше проведена от Службата за сигурност на Украйна. Много добре!' Зеленски написа в Telegram заедно със снимката на Медведчук.

Иван Баканов, ръководител на украинската агенция за национална сигурност, също потвърди в профила на агенцията в Twitter, че прокремълската фигура е била арестувана.

"Можете да бъдете проруски политик и да работите за държавата-агресор с години. Може да се криете от правосъдието напоследък. Можете дори да носите украинска военна униформа за камуфлаж... Но ще ви помогне ли да избегнете наказание? Въобще не! Очакват ви окови", пише агенцията.

Припомняме, че в края на март Вадим Рабинович, съпредседател на партия "Опозиционна платформа - За живот", обяви прекратяването на съществуването на политическата сила.

Главната проруска опозиционна партия в Украйна прекрати съществуването си

Главната проруска опозиционна партия в Украйна прекрати съществуването си

Партията беше временно закрита преди няколко дни

Зеленски обясни това решение с връзките на тези политически структури с Русия.

Опозиционната платформа - За живот нарече спирането на дейността си "набег и безскрупулна политическа борба на властите"с техния основен опонент". Партията също така обвини украинските власти, че се опитват да прибегнат до сплашване и репресии срещу опонентите вместо политически диалог, намиране на компромис и начини за обединяване на страната.

Политическият съвет на Опозиционната платформа за живот се оглавява от Виктор Медведчук. През 2004 г. дъщеря му бе кръстена от руския президент Владимир Путин и съпругата на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев - Светлана.

През 2021 г. Главната прокуратура на Украйна обвини Медведчук в държавна измяна (член 111 от Наказателния кодекс) и нарушаване на правилата на войната (член 438). Според прокуратурата през 2015 г. той е влязъл в заговор със служител на руското правителство за добив от черноморския шелф в Крим.

Той също така е могло да предаде местоположението на "тайната военна част на въоръжените сили на Украйна" на руските специални служби чрез съпартиеца си Тарас Козак, който се намираше в Русия, според украинската прокуратура.

Опозиционер в Украйна иска сближаване с Русия

Опозиционер в Украйна иска сближаване с Русия

Медведчук е известен като приближен на Путин

От май миналата година Медведчук бе поставен под домашен арест , но след началото на руската агресия в Украйна той успя да избяга и в момента местонахождението му е не е известно. На 27 февруари съдът разпореди задочно ареста му.