Оксана Марченко, съпругата на задържания проруски украински политик Виктор Медведчук, предложи да размени съпруга си за британски поданици, които според нея са се предали. Запис от призива беше публикуван в канала ѝ в YouTube, съобщи "Интерфакс".

"От съобщения в медиите научих, че Ейдън Еслин и Шон Пинър, от частите на 36-та бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна в Мариупол, са се предали на въоръжените сили на Русия и ДНР", каза Марченко.

Тя се обърна към семействата и приятелите на двамата британци с призив да "помолят министър-председателя на вашата страна Борис Джонсън да повлияе на украинското ръководство и да постигне освобождаването на Ейдън и Шон чрез обмена им". В отделна реч на английски тя призова Джонсън да улесни размяната на Медведчук за британски граждани.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на Марченко в своя Telegram канал в събота.

"Борис Джонсън, който наскоро е пътувал до Киев, вероятно е наясно със съдбата на поданиците. Той няма да се бави в отговора. Лиз Тръс ще ви каже какво по принцип са правили британците там", каза Захарова.

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

26 коли, 32 апартамента, 23 къщи - Украйна запорира богатството на Медведчук

ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва

Припомняме, че Лвовският районен съд наложи запор върху 154 движими и недвижими вещи на семейство Медведчук. 

Съдът постанови и превантивна мярка за него - задържане под стража.

Марченко записа преди това видеопослание до турския президент Ердоган, в което го моли да съдейства за освобождаването на съпруга ѝ, който според нея е "незаконно държан като заложник на неизвестно място".

Медведчук е подведен под отговорност за държавна измяна по две наказателни дела.

На 12 май 2021 г. на депутата бе връчено обвинение в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната (чл. 111 и чл. 438 от Наказателния кодекс) по дело за разхищение на национални ресурси в окупирания Крим, разкриване на държавна тайна и извършване на подривна дейност срещу Украйна. Обвинението по второто дело, т.нар. делото за въглища" дойде през октомври 2021 г., и касае доставката на въглища от временно окупираните територии и подпомагане на проруските организации ДНР и ЛНР.

Още в първия ден на руската инвазия в Украйна стана ясно, че Медведчук е избягал от домашния си арест и се е укрил. На 12 април той бе задържан.

Тогава ръководителят на Украинската служба за сигурност Иван Баканов заяви, че руската ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва.

Украйна задържа приближен на Путин

Украйна задържа приближен на Путин

Виктор Медведчук бе поставен под домашен арест, но след началото на руската агресия в Украйна той успя да избяга