Лвовският районен съд е наложил запор върху 154 движими и недвижими вещи на семейство Медведчук. Това съобщи пресслужбата на Държавното бюро за разследване на Украйна (SBU), цитирано от УНИАН.

Съдът постанови и превантивна мярка за него - задържане под стража.

Сред арестуваното имущество са 26 автомобила, 30 парцела земя, 23 къщи, 32 апартамента, 17 паркоместа и моторна яхта. Запорирани са и дялове в 25 компании, чийто бенефициент е Виктор Медведчук или съпругата му.Съдът вече наложи запор върху яхтата и други недвижими имоти на Медведчук.

Междувременно съпругата на Медведчук Оксана Марченко записа видеопослание до турския президент Ердоган, в което го моли да съдейства за освобождаването на съпруга ѝ, който според нея е "незаконно държан като заложник на неизвестно място".

Главната проруска опозиционна партия в Украйна прекрати съществуването си

Главната проруска опозиционна партия в Украйна прекрати съществуването си

Партията беше временно закрита преди няколко дни

Медведчук е подведен под отговорност за държавна измяна по две наказателни дела.

На 12 май 2021 г. на депутата бе връчено обвинение в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната (чл. 111 и чл. 438 от Наказателния кодекс) по дело за разхищение на национални ресурси в окупирания Крим, разкриване на държавна тайна и извършване на подривна дейност срещу Украйна. Обвинението по второто дело, т.нар. делото за въглища" дойде през октомври 2021 г., и касае доставката на въглища от временно окупираните територии и подпомагане на проруските организации ДНР и ЛНР.

Още в първия ден на руската инвазия в Украйна стана ясно, че Медведчук е избягал от домашния си арест и се е укрил. На 12 април той бе задържан.

Тогава ръководителят на Украинската служба за сигурност Иван Баканов заяви, че руската ФСБ се е опитала да прехвърли Медведчук първо в Приднестровието, а след това в Москва.

Украйна задържа приближен на Путин

Украйна задържа приближен на Путин

Виктор Медведчук бе поставен под домашен арест, но след началото на руската агресия в Украйна той успя да избяга