Ръководителят на политическия съвет на партия "Опозиционна платформа за живот" Виктор Медведчук може да бъде лишен от поста си като заместник на Върховната Рада на Украйна само със съдебно решение. Това заяви в събота първият заместник-председател на украинския парламент Александър Корниенко, цитиран от "Укринформ".

"Нямаме конституционна причина да вземем мандата, ако човек е под разследването. Необходима е съдебна присъда, каза той. 

Припомняме, че на 12 април президентът Володимир Зеленски обяви задържането на проруския политик Медведчук и публикува снимки на мъж с белезници, който прилича на него. Президентът предложи той да бъде разменен за украински военнопленници.

Великобритания против размяната на Медведчук за пленените британци

Великобритания против размяната на Медведчук за пленените британци

"Няма да търсим как да помогнем на Русия"

Впоследствие съпругата на Медведчук Оксана Марченко в няколко видеосъобщения заяви, че съпругът ѝ е задържан по политически причини. Тя помоли Путин да помогне при размяната на Медведчук.

Тя също се обърна към близките на заловените британци с призив да помолят британския премиер Борис Джонсън да ги разменят за съпруга ѝ.

Британците се появиха по руската държавна телевизия и поискаха да бъдат разменени за Медведчук.

Великобритания обаче се обяви против размяната. 

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Заловените от Русия британски бойци също поискаха размяна с Медведчук

От май миналата година Медведчук бе поставен под домашен арест , но след началото на руската агресия в Украйна той успя да избяга и в момента местонахождението му е не е известно. На 27 февруари съдът разпореди задочно ареста му.