Великобритания няма да търси как да помогне на Русия. Това заяви министърът на Обединеното кралство за Северна Ирландия Брандън Люис, цитиран от "Ройтерс".

Коментарът му дойде по повод перспективата за размяна на проруския политик Виктор Медведчук с двама британски бойци, които бяха пленени в Украйна от руските сили.

Вчера британците се появиха по руската държавна телевизия и поискаха да бъдат разменени за Медведчук - украински съюзник на руския президент Владимир Путин, който е държан от украинските власти.

Запитан дали правителството би се ангажирало с евентуална размяна, Люис посочи: "Всъщност преминаваме през процес на санкциониране на хора, които са близки до режима на Путин. Ние няма да търсим как може да помогнем на Русия".

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Заловените от Русия британски бойци също поискаха размяна с Медведчук

Той отказа да коментира конкретната ситуация на двамата британци - Шон Пинър и Ейдън Ейслин.

"Винаги носим отговорност за британските граждани, приемаме това сериозно. Трябва да постигнем правилния баланс в Украйна и затова призовавам всички - не пътувайте нелегално до Украйна", настоя министърът.

Законът за набиране на чужди граждани на Обединеното кралство блокира гражданите да се присъединяват към чуждестранни военни сили, воюващи в страни в мир с Великобритания. Министърът на външните работи и министърът на отбраната отправиха предупреждение към британците, които се сражават в Украйна, след началото на войната в края на февруари.

Руската инвазия в Украйна е във втората си фаза според украинските власти, след като руските сили започнаха очакваната си офанзива в източната част на страната.

Въоръжените сили на Украйна имат подкрепата на Обединеното кралство, увери Люис.

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Съпругата на Медведчук иска да бъде разменен за британски пленници

Приближенията на Путин бе задържан, а имуществото му - запорирано

На 12 април Зеленски обяви задържането на Медведчук и публикува снимки на мъж с белезници, който прилича на него. Президентът предложи той да бъде разменен за украински военнопленници.

Впоследствие съпругата на Медведчук Оксана Марченко в няколко видеосъобщения заяви, че съпругът й е задържан по политически причини. Тя помоли Путин да помогне при размяната на Медведчук. Тя също се обърна към близките на заловените британци с призив да помолят британския премиер Борис Джонсън да ги разменят за съпруга й.