САЩ предприемат действия, за да предвижат напред размяна на затворници - освобождаване на петима американски граждани, които в момента са в затвори в Иран, предаде АП.

По-конкретно от Вашингтон ще "размразят" 6 милиарда долара, така че Иран да могат да ползват парите си.  Администрацията на Байдън ще даде пълна свобода на няколко международни банки да прехвърлят 6 милиарда долара, "замразени" ирански средства от Южна Корея в Катар.

Тази свобода ще се изразява в това, че САЩ няма да налагат никакви санкции заради извършените трансанкции.

Освен това, като част от сделката, администрацията на Байдън е приела да освободи петима ирански граждани, задържани в Съединените щати.

Държавният секретар Антъни Блинкен подписа указа за така нареченото "деблокиране" на средствата в края на миналата седмица, месец след като официални лица от САЩ и Иран заявиха, че са постигнали принципно споразумение.

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Докато Техеран не спре програмата за обогатяване на уран

В същото време от АП съобщиха, че според получено от тях съобщение Конгресът не е бил информиран за решението за освобождаването на блокираните средства.

Според АП параметрите на сделката са били предварително известни и отказът се е очаквал. Но за първи път администрацията на Байдън споменава за освобождаване и на петима ирански затворници като част от сделката.

Имената на затворниците не са посочени.

Иран: САЩ не са готови да платят цената за връщане към ядрената сделка

Иран: САЩ не са готови да платят цената за връщане към ядрената сделка

Нерешителността на Вашингтон била единствената пречка за постигане на споразумение

Републиканците са против решението на Джо Байдън за размразяването на 6 милиарда, като основното им притеснение е, че сделката ще даде тласък на иранската икономика в момент, в който Иран представлява нарастваща заплаха за американската армия и за съюзниците на САЩ в Близкия изток.