Няма сериозна пречка за постигане на споразумение по ядрената сделка с Иран освен нерешителността на Съединените щати. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

По негови думи Вашингтон не е готов да плати необходимата цена за връщане към Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), след като бившият президент Доналд Тръмп реши да го напусне през 2018 г.

Иран изисква ясни и сериозни гаранции от Съединените щати за възобновяването на ядрената сделка, подчерта Канани. Той посочи, че Вашингтон изпраща смесени сигнали по отношение на ангажимента си към сделката, като същевременно се позовава на Европейския съюз като посредник в целия процес.

Ядреното споразумение с Иран има за цел да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Наскоро Иран обяви, че е технически способен да произведе атомна бомба, но в момента президентът Ебрахим Раиси не се стреми към този резултат. Техеран предупреди и че е готов за твърд отговор, в случай че САЩ използват сила срещу ислямската република.

Иран обяви, че може да създаде атомна бомба

Иран обяви, че може да създаде атомна бомба

Страната е способна да повиши нивото на обогатяване на уран до 90%

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Но като краен вариант, увери американският президент

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник - Съединените щати, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив.

Пратеникът на САЩ за преговорите съобщи, че Иран е добавил несвързани искания по време на последните непреки дискусии и е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран.

Байдън вече подчерта, че Вашингтон няма да чака вечно отговора на Техеран за връщането към ядрената сделка от 2015 г. Той предупреди, че Съединените щати са готови да използват сила, за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия, ако всички други варианти се провалят.

Ядреното споразумение с Иран изглежда все по-невъзможно, според Запада

Ядреното споразумение с Иран изглежда все по-невъзможно, според Запада

Въпреки че не подкрепят напълно крайната френска позиция, САЩ също предупреждават, че времето изтича