Лекари от Южна Корея заплашиха със стачка срещу законодателство, което предвижда да им се отнемат лицензи след наказателни присъди, съобщи "Ройтерс".

Заплахата от протести предизвика опасения за евентуално прекъсване на усилията за ваксинация срещу коронавирус, които трябва да започнат тази седмица.

От синдиката заявиха, че предложеният закон и неговото приемането би унищожило настоящото сътрудничество с правителството за лечение на вируса и провеждане на кампанията за ваксиниране.

Все още няма определена дата за стачката.

Раздорът около законопроекта е нежелан преди началото на масовата, заявиха от здравното министерство в Сеул.

Южна Корея купува допълнителни 23 милиона дози от ваксината срещу COVID-19

Южна Корея купува допълнителни 23 милиона дози от ваксината срещу COVID-19

Целта е да се овладее пандемията

Парламентът се опитва да преразгледа Закона за медицинската служба, за да забрани на лекарите, виновни за углавни престъпления, като сексуално насилие и убийство, да практикуват.

Депутати от управляващото мнозинство защитиха промените като обвиниха синдикатите, че се опитват да "вземат за заложници общественото здраве, за да поддържат безнаказаност от ужасни престъпления".

От лекарското съсловие се опасяват, че промените ще развържат ръцете на правителството за по-стриктен контрол над лекарите и болниците.

От синдикатите посочиха, че има болести, които завършват основно с летален изход въпреки положените усилия от медиците.

Пандемията удари сериозно болниците и техния персонал в разгара на пика. Много лекари, медицински сестри и санитари се разболяха, а част от тях загубиха битката с коронавируса. По тази причина те са против промените в законодателството.

Южна Корея облекчава мерките за социална дистанция

Южна Корея облекчава мерките за социална дистанция

Решение на Сеул

Южна Корея съобщи за 332 нови вирусни инфекции в неделя, като броят им достигна 87 324 заразени, а починалите са 1562.