Южнокорейското правителство обяви облекчаване на мерките за социално дистанциране в условията на пандемия от коронавируса в страната от следващата седмица, предаде АП.

В понеделник правилата за социално дистанциране в по-голямата част на Сеул ще бъдат намалени с една степен до ниво 2.

В Южна Корея преразглеждат мерките срещу коронавируса

В Южна Корея преразглеждат мерките срещу коронавируса

Решение на Сеул да се справи с пандемията

Това ще позволи на ресторантите, кафенетата и фитнес залите в столицата да останат отворени за още един час. Що се отнася до останалата част от страната, правилата за социално дистанциране ще бъдат намалени до ниво 1.5. Това предвижда актуализацията на плана на правителството.

В събота страната съобщи за 362 нови случая на коронавирус и седем нови смъртни случая.

Докато Южна Корея имаше първоначален успех при овладяването на вируса без драстични блокировки, постепенният подход към социалното дистанциране и по-строгите насоки бяха критикувани.

Стотици собственици на ресторанти и кафенета от цялата страна се оплакаха от въздействието на забраните върху техния бизнес. Собствениците на спортни зали дори ги отвориха отново в знак на протест срещу строгите правила за социално дистанциране.

Южна Корея има един от най-високия дял на самостоятелно заетите хора в света, около 25% от пазара на труда, което я прави особено уязвима за спадове, причинени от локдауни, въведени заради пандемията.