Южнокорейският министър-председател Чун Сие - кюн в четвъртък нареди преразглеждане на насоките за социално дистанциране в опит да спечели по-голяма обществена подкрепа за усилията за спиране на предаването на COVID-19, предаде "Ройтерс"

Петстепенната система за социално дистанциране в страната се сблъска с обществена реакция срещу налагането на несправедливи ограничения и комендантски часове за бизнеса, включително забрана за работа на заведения за хранене на закрито след 21 часа.

COVID-19 затвори завод на "Хюндай" в Южна Корея

COVID-19 затвори завод на "Хюндай" в Южна Корея

Пандемия в страната

"Вместо да въвеждаме насоките едностранно, ние трябва да изготвим заедно с обществеността правилата за превенция на COVID-19", каза Чунг.

Отделно здравните власти предупредиха в четвъртък, че не може да се изключи голяма четвърта вълна от пандемията, причинена от британския и южноафриканския варианти на коронавируса. Има потвърдени 39 случая на тези варианти.

Докато Южна Корея имаше първоначален успех при овладяването на вируса без драстични блокировки, постепенният подход към социалното дистанциране и по-строгите насоки бяха критикувани.

Стотици собственици на ресторанти и кафенета от цялата страна се оплакаха от въздействието на забраните върху техния бизнес. Собствениците на спортни зали дори ги отвориха отново в знак на протест срещу строгите правила за социално дистанциране.

Коронавирус: Починалите в Южна Корея надхвърлиха 1000 от началото на кризата

Коронавирус: Починалите в Южна Корея надхвърлиха 1000 от началото на кризата

В същото време все повече собственици на фитнеси се заканиха да отворят

Южна Корея има един от най-високия дял на самостоятелно заетите хора в света, около 25% от пазара на труда, което я прави особено уязвима за спадове, причинени от локдауни, въведени заради пандемията.

В неделя властите удължиха с две седмици изискване за спазване на социалното дистанциране, призовавайки за внимание преди лунната Нова година, когато обикновено десетки милиони корейци пътуват из цялата страна. Празникът започва на 11 февруари.

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 7 нови смъртни случая и 451 нови случая до сряда, общо за 1448 смъртни случая и 79 762 случая като цяло.