Броят на починалите вследствие на коронавируса в Южна Корея надхвърли 1000, информира "Ройтерс".

В същото време все повече собственици на фитнеси се заканиха да отворят в протест срещу стриктните правила за социална дистанция.

За първи път в историята на Южна Корея населението се топи

За първи път в историята на Южна Корея населението се топи

51 829 023 души в края на декември

След като използва агресивна стратегия за тестване и проследяване на случаи на коронавирус при първите вълни на пандемията и не наложи блокади като други държави, Южна Корея затегна правилата за социална дистанция заради скок на заразените.

Корейската агенция за превенция и контрол на заболяванията съобщи за 715 нови случая и 28 починали, с които стават общо 64 979 заразени и 1007 жертви.

COVID-19: Третата вълна принуди Южна Корея да наложи безпрецедентни мерки

COVID-19: Третата вълна принуди Южна Корея да наложи безпрецедентни мерки

Южна Корея разширява забраната за частни събирания на повече от 4 души за цялата страна

Президентът Мун Дже-ин заяви на среща на кабинета, че основната цел е да излязат от "дългия тунел на коронавируса" и подчерта, че ежедневният брой на заразените изглежда е достигнал пика си благодарение на гражданите.

От седмици фитнес залите са затворени след налагането на нови ограничения, въпреки че са разрешени класовете по балет и таекуондо при определен лимит.

Южна Корея се опитва да ограничи огнище на COVID-19 в затвор в Сеул

Южна Корея се опитва да ограничи огнище на COVID-19 в затвор в Сеул

Заразени са 771 затворници и 21 служители

Това според собственици на фитнеси е несправедлив двоен стандарт и особено тежко удря фитнесите в момент, когато те обикновено привличат предимно нови клиенти. Те възнамеряват да отворят фитнесите въпреки разпорежданията, тъй като според тях мерките за социална дистанция работят по-добре във фитнес залите от ресторантите. При нарушения глобите са до 3 милиона вона (2760 долара). Около 300 фитнес зали възнамеряват да отворят. Властите твърдят, че трудно може да се носи маска по време на тренировка във фитнеса.

Правителството обяви, че избягва налагане на най-високото ниво на блокада, което би означавало пълно затваряне на ресторантите и други бизнеси, които в момента работят ограничено, за да се предотврати удар върху икономиката.