Властите на Южна Корея се опитват да ограничат група от коронавирусни инфекции в затвора в Сеул, докато затворниците размахваха знаци през решетките с молба за помощ, предаде "Ройтерс".

В затвора в югоизточния Сеул са заразени 771 затворници и 21 служители,  поясни правосъдното министерство.

Във вторник министърът на правосъдието Чоо Ми-ае посети затвора и разпореди отделянето на заразените затворници и разширяването на условията за условно освобождаване на примерни затворници, се казва в изявление на министерството.

Междувременно медиите показваха снимки на затворниците, вдигнали надписи с надпис "Моля, спасете ни". Тази седмица един затворник е починал от COVID-19.

От вторник в полунощ има 1050 нови случая на национално ниво, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA), като общият брой на случаите достигна 59 773, а броят на загиналите е 879.

Американските военни ще ваксинират южнокорейските войски, служещи под съвместно командване срещу коронавируса, след искане от американските сили Корея (USFK), каза говорител на министерството на отбраната на Южна Корея Бу Сунг-чан на брифинг.

"Уведомихме USFK за одобрението си да ваксинираме граждани на Южна Корея, като предпоставката е, че имунизацията е доброволна и списъкът с администрирани ще бъде споделен", каза Бу.

Американските войски, разположени в Южна Корея получиха първите дози ваксина COVID-19. USFK включва около 28 500 американски военнослужещи, както и хиляди други работници и членове на семейството.

Властите биха могли допълнително да затегнат правилата за социално дистанциране този уикенд, тъй като пътуванията в края на годината увеличиха риска от повече потвърдени случаи, заяви премиерът Чун Сиекюн на правителствено заседание.

"Имаме относително нисък процент на потвърдени случаи сред населението, но около 40% от кумулативно потвърдените случаи са настъпили през последния месец", каза Чунг. Тази вълна от инфекции се превръща в най-голямата криза, допълни той.