Стачката на кабинните екипажи на дъщерни дружества на Lufthansa заплашва 300 полета и 60 000 пътници в Германия, съобщават "Аеронаутикс онлайн" и "Дойче веле".

Синдикатът НЛО обяви стачка за четири германски авиокомпании от групата Lufthansa. Този призив за стачка остава, както заяви говорителят на съюза Николи Баблис. Филиалите на Lufthansa Eurowings (EW/EWG), Germanwings (4U/GWI), Lufthansa Cityline (CL/CLH) и SunExpress Germany (XG/SXD).

Засегнати стотици полети до Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн, Щутгарт, Берлин и Хамбург.

На редица германски летища предупредителната стачка на стюардесите от съюза е удължена до полунощ. Това съобщи заместник-ръководителят на НЛО Даниел Флор в интервю за ДПА рано в неделя сутринта, 20 октомври. Първоначално бе планирано стачката да е от 5 до 11 часа.

За кратък момент трудовият конфликт бе прекратен, след като Lufthansa неочаквано изрази готовността си да увеличи заплатата на кабинния екипаж с 2%, вместо с 1,8%, както изискваше самият съюз. Въпреки това веднага след това НЛО представи нови тарифни изисквания, които Lufthansa веднага отхвърли.

Синдикатът призова своите членове във всички компании на концерна Lufthansa да гласуват за неограничени стачки, които трябва да продължат до 1 ноември.

НЛО и компанията отдавна са в сериозен конфликт. След големи разногласия в ръководството на НЛО, концернът вече не признава борда на съюза за законен представител на стюардесите и се опитва по съдебен път да го лиши от правото да води парични спорове.

Съюзът на кабинните екипажи на Lufthansa готви стачка в Мюнхен и Франкфурт

Съюзът на кабинните екипажи на Lufthansa готви стачка в Мюнхен и Франкфурт

Обмислят и по-сериозни действия следващата седмица