Метрото в гръцката столица Атина спря, тъй като гърците протестират срещу нови реформи, които гръцкият парламент трябва да одобри на 15 януари в замяна на нов транш от спасителната международна помощ, включително ограничения върху правото на стачка, съобщава "Ройтерс".

В първия голям катаклизъм през 2018 г., спирането на метрото в Атина, използвано от около 938 хил. пътници дневно, предизвика задръствания по пътищата в града, в който живеят около 3,8 млн. души.

Протестиращи срещу строгите икономии в Гърция гневни на Ципрас

Протестиращи срещу строгите икономии в Гърция гневни на Ципрас

Полицай е бил откаран в болница

Корабите също са спрели да плават, тъй като работниците стачкуват, а държавни болници е трябвало да разчитат на резервен персонал, след като доктори са напуснали работните си места. В понеделник се очакват още сектори да стачкуват.

Законопроектът, който очаква одобрение в парламента в понеделник, ще ореже семейните обезщетения, въвежда нов процес за възбрани при просрочени кредити и прави по-трудно провеждането на стачка.

Законопроектът възмути мнозина гърци, които преживяха в последните години рязък спад на доходите и жизнения си стандарт, след като страната потърси международна помощ през 2010 г., за да избегне фалит, а след това поиска още два спасителни транша.

Нова стачка в Гърция блокира всички пристанища

Нова стачка в Гърция блокира всички пристанища

Стачката започва в полунощ

Понастоящем синдикатите могат да организират стачки с подкрепата на една трета от членовете си. Новото законодателство ще изисква малко над 50 процента подкрепа, което международните кредиторите се надяват да ограничи честотата на стачките и че ще подобри продуктивността, която изостава с около 20 на сто от средното за Европейския съюз.