букурещСерия от протести започнаха работещите в бюджетната сфера в Румъния, съобщават световните агенции. Недоволството се дължи на намаляването на заплатите с една четвърт и обявените съкращения на държавни служители.

Заплатите на близо милион и четиристотин хиляди бюджетни служители в Румъния бяха намалени с 25 процента с постановление на Министерския съвет през този месец. Драстичната мярка цели съкращаване на бюджетния дефицит. Протестиращите се обявиха срещу решението на кабинета и настояха за вдигане на минималната заплата до 180 евро.

Сред засегнатите от икономиите са и румънските полицаи. По време на стачката те няма да работят извънредно, няма да налагат глоби и няма да регулират трафика. Служителите на реда ще се отзовават единствено на спешни случаи. С намален капацитет ще работят и граничните пунктове.

Синдикалните лидери все още не са се споразумели помежду си и от началото на седмицата различни профсъюзни организации организират самостоятелно прояви в столицата и други по-големи градове.

Очаква се протестите да продължат поне две седмици, а премиерът Емил Бок заяви, че разговорите със синдикатите за намаляване на социалното напрежение ще продължават и през това време.