Вчера в Анкара беше подписано петстранното споразумение за изграждане на газопровода Набуко. Все още обаче се търси отговор на следния въпрос: откъде ще се вземат необходимите 8 млрд. евро?

Това коментира радио "Дойче веле".

Това е един гигантски проект. Предвижда са газопроводът Набуко да има дължина от 3300 км, като от 2014 година през него в Европа ежегодно ще се доставят 31 милиарда кубически метра газ. Тръбите ще минават през петте страни, които подписаха днес в Анкара съответното принципно споразумение. Те се задължават да не прекъсват газопотока под никакъв предлог.

Целите на Турция

Европа се надява, че Набуко ще й помогне да намали енергийната си зависимост от Русия. Същата цел има и Турция. И не само това - отбелязва специалистката по енергийните въпроси Фулиа Илбей:

"Освен това Турция се надява да усили регионалните си позиции и да извлече капитал от изгодното си географско положение - като енергиен мост между газопроизводителите и газопотребителите."

Първоначално турците искаха да задържат за себе си 15 процента от постъпващия газ. Според турските медии обаче министърът на енергетиката заявил, че това вече не било актуално. Независимо от това е ясно, че Анкара ще се опита да използва ангажимента си по линия на Набуко, за да повиши натиска за присъединяването си към ЕС.

 

Неизяснени въпроси

Остават впрочем неизяснени редица важни въпроси. Най-важният може би гласи: откъде всъщност ще идва природният газ? Все още няма окончателен отговор на това. Днес турският печат пише, че имало обещания от Туркменистан, Азербайджан и Ирак. Петте страни разчитат също на Казахстан и Узбекистан, а като евентуални партньори се разглеждат дори Иран и Египет. Друг голям проблем е финансирането. Ето какво казва Фулиа Илбей:

"Необходими са осем милиарда евро за осъществяването на проекта. ЕС е обещал аванс от 250 милиона. Предполагам, че петте страни по споразумението ще използват времето до края на годината, за да търсят източници за финансиране."