Опасенията за сигурността, изразени от Турция като член на НАТО в противопоставянето й на кандидатурите на Финландия и Швеция имат основания и трябва да бъдат чути. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия.

"Това са легитимни опасения. Става дума за тероризъм, за износ на оръжия", заяви Столтенберг на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нинистьо, съобщава Reuters.

Миналия месец Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО, подтикнати от нахлуването на Русия в Украйна. Турция се противопостави на тяхното приемане с обвинението, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които смята за терористични.

Столтенберг заяви, че Турция е ключов съюзник за алианса поради стратегическото си местоположение на Черно море между Европа и Близкия изток, и цитира подкрепата, която тя оказва на Украйна. "Трябва да помним и да разберем, че нито един съюзник на НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция", каза Столтенберг, като използва турското произношение на името на страната, предпочитано от Турция и нейния президент Тайип Ердоган.

САЩ са уверени, че притесненията на Турция за разширяване на НАТО ще бъдат разрешени

САЩ са уверени, че притесненията на Турция за разширяване на НАТО ще бъдат разрешени

Процесът на присъединяване на Финландия и Швеция ще продължи

Столтенберг и Нинистьо заявиха, че разговорите с Турция ще продължат, но не дадоха индикации за напредък в преговорите.

"Срещата на върха в Мадрид никога не е била краен срок", каза Столтенберг, визирайки срещата на НАТО в Мадрид в края на юни.