Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг избягна въпроси относно здравето на президента на САЩ Джо Байдън преди предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон следващата седмица. Той заяви, че една от причините за успеха на НАТО е, че Алиансът се въздържа от намеса във вътрешнополитически въпроси, предава Ройтерс.

Здравето на Байдън се превърна в основен въпрос в предизборната кампания в САЩ след неговото неубедително представяне в дебата с републиканския опонент Доналд Тръмп миналата седмица. Президентът Байдън ще участва в редица събития през следващата седмица, за да покаже, че все още има енергията да води кампанията за изборите на 5 ноември.

Запитан дали е загрижен, че фокусът върху способностите на Байдън може да засенчи посланието на НАТО от срещата, Столтенберг заяви, че срещите на върха на НАТО винаги се провеждат в контекста на вътрешнополитически събития.

"Това, което НАТО може да направи, е да се фокусира върху същността на НАТО, и това е, което ще направим," каза Столтенберг на пресконференция преди срещата на върха в централата на НАТО в Брюксел.

На въпрос дали смята, че Байдън е психически и физически годен да води най-големия ядрен член на НАТО през следващите години и дали е забелязал някакъв спад в състоянието му, Столтенберг заяви, че е имал среща с Байдън преди няколко седмици и е имал "добри разговори" с него в Овалния кабинет.

"Напреднахме в подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО," добави той, изразявайки задоволство от силното лично лидерство на Байдън в подкрепа на Украйна.

Столтенберг подчерта, че всякакви допълнителни коментари могат да навредят на НАТО.

"Една от причините, поради които НАТО е успешен, е, че винаги сме се въздържали от намеса във вътрешни политически въпроси," каза той. "Ако започна да коментирам текущи политически дебати в която и да е съюзническа страна, ще отслабя Алианса."

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Някои страни възразяват срещу използването на думата "мисия", поради опасения, че внушава изпращане на войски на НАТО в Украйна