Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че ще оттеглят средствата си, ако Джо Байдън не бъде сменен като кандидат на партията след катастрофалното му представяне в дебата миналата седмица, съобщи "Би Би Си".

Петък е голям ден за президента на САЩ, тъй като той се опитва да подкрепи кандидатурата си с рядко телевизионно интервю в праймтайма и митинг в Уисконсин.

Натискът върху 81-годишния Байдън да се оттегли нарасна след дебат, белязан от няколко случая, в които той губи хода на мисълта си.

Въпреки че Байдън призна провала си в дебата, той се зарече да остане кандидатът на Демократическата партия да се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори през ноември.

Публичните изяви на Байдън значително намаляха след дебата, отбелязва "Би Би Си".

Белият дом отрича за оттегляне на Байдън

Белият дом отрича за оттегляне на Байдън

След появили се твърдения в медиите, че самият той обмисля и такъв вариант

В реч в Белия дом пред семейства на военни в четвъртък, за да отбележи Деня на независимостта на 4 юли, той се препъна в думите си, като нарече Тръмп "един от нашите колеги, бивш президент".

И в интервю за радио WURD във Филаделфия той загуби нишката на мисълта си и каза, че се гордее, че е първата чернокожа жена, която служи с черен президент.

Дарителите в момента претеглят възможностите си, заяви Абигейл Дисни, наследница на богатството на семейство Дисни, пред канала за бизнес новини CNBC, като подчерта, че не вярва, че Байдън може да спечели срещу Тръмп.

Тя каза, че намерението й да оттегли подкрепата си е вкоренено в "реализъм, а не в неуважение".

"Байдън е добър човек и е служил чудесно на страната си, но залозите са твърде високи."

Последствията от поражение през ноември "ще бъдат наистина ужасни", добави тя.

Прецедент: Конгресмен - демократ призова Байдън да се оттегли

Прецедент: Конгресмен - демократ призова Байдън да се оттегли

Опит да се спаси кампанията за Белия дом

Филантропът Гидеон Щайн каза пред New York Times, че семейството му ще задържи 3,5 милиона долара на нестопански и политически организации, активни в президентската надпревара, ако Байдън не се оттегли.

Холивудският продуцент Деймън Линделоф, който дари повече от 100 000 долара на демократите през този изборен цикъл, написа публично есе в Deadline, в което призова другите дарители да задържат средствата си, докато не настъпи промяна.

Братът на бившия началник на кабинета на Барак Обама, Ари Емануел, каза на конференция в Колорадо, че спирането на финансирането е ключът към оттеглянето на Байдън от надпреварата, съобщи Financial Times в четвъртък.

"Кръвта на една кампания са парите и може би единственият начин. . . е, ако парите започнат да пресъхват"

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Решение за битката за Белия дом

Рамеш Капур, базиран в Масачузетс индийско-американски индустриалец, организира набиране на средства за демократите от 1988 г.

"Мисля, че е време той да предаде факела", каза Капур пред BBC тази седмица. "Знам, че той има стимул, но не можете да се борите с майката природа."

Кампанията на Байдън заяви, че е събрала 38 милиона долара от деня на дебата до уикенда, главно чрез малки дарения - и общо 127 милиона долара само през юни.

Те признаха, че е имал труден дебат, но казаха, че е готов да покаже на обществеността, че има издръжливост за кампанията.

Но президентът е изправен пред поредица от отрицателни социологически проучвания, които предполагат, че преднината на републиканския му съперник се е увеличила след дебата в Атланта.

Анкета на New York Times, публикувана в сряда, показа, че Тръмп вече държи най-голямата си преднина досега от шест пункта.

Камала Харис е най-вероятният заместник на Байдън на изборите, ако той се оттегли

Камала Харис е най-вероятният заместник на Байдън на изборите, ако той се оттегли

Ако бъде номинирана, 59-годишната Харис ще поеме средствата, събрани от кампанията на Байдън, и ще наследи инфраструктурата на кампанията