Белият дом в сряда отхвърли като "абсолютно невярно" съобщение на New York Times, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля дали да продължи кандидатурата си за преизбиране през ноември, съобщава "Ройтерс".

В публикация в социалната медийна платформа X, говорителят на Белия дом Андрю Бейтс написа: "Това твърдение е абсолютно невярно".

В съобщението се твърди, че Байдън сам е споделил пред неназован "ключов съюзник", че трябва бързо да успокои обществеността, че все още може да свърши работата. По думите му, от следващото предизборно събитие зависи дали той може да спаси кандидатурата си за преизбиране.

"Проучванията рязко падат, набирането на средства пресъхва, а интервютата вървят зле. Той не забравя", цитира CNN думите на съюзника.

Президентът каза, че е бил уморен по време на дебата след две пътувания в чужбина, а по време на дебата представители на Белия дом казаха, че е бил болен. Кампанията на Байдън проведе обаждания за контрол на щетите с донори и планира да проведе среща с губернатори от Демократическата партия по-късно в сряда.

Камала Харис е най-вероятният заместник на Байдън на изборите, ако той се оттегли

Камала Харис е най-вероятният заместник на Байдън на изборите, ако той се оттегли

Ако бъде номинирана, 59-годишната Харис ще поеме средствата, събрани от кампанията на Байдън, и ще наследи инфраструктурата на кампанията

Вицепрезидентът Камала Харис е най-добрата алтернатива да замени президента на САЩ Джо Байдън, ако той реши да не продължи кампанията си за преизбиране, казаха седем високопоставени източника от кампанията на Байдън, Белия дом и Националния комитет на Демократическата партия с познаване на актуални дискусии по темата. 

Обърканото, понякога несвързано и широко критикувано представяне на Байдън в първия дебат срещу републиканския съперник Доналд Тръмп миналата седмица предизвика вълна от паника в Демократическата партия заради опасенията, че той може да не е достатъчно годен, за да изкара втори мандат, и предизвика призиви на топ помощници да подадат оставка.

Някои влиятелни демократи предложиха алтернативи на Байдън освен Харис, включително популярни членове на кабинета и губернатори от Демократическата партия като Гавин Нюсъм от Калифорния, Гретчен Уитмър от Мичиган и Джош Шапиро от Пенсилвания. Но опитът да се избегне номинация на Харис е самозалъгване и би било почти невъзможно, казаха източници на "Ройтерс", които не пожелаха да бъдат назовани.

59-годишната Харис има най-много гласове сред демократите, казаха източниците. В анкета на "Ройтерс"/Ipsos , публикувана във вторник , Харис изостава от Тръмп с един процентен пункт при 42% до 43%, разлика, която е в границите на грешката от 3,5 процентни пункта на анкетата, което показва статистически също толкова силно, колкото и това на Байдън.

Прецедент: Конгресмен - демократ призова Байдън да се оттегли

Прецедент: Конгресмен - демократ призова Байдън да се оттегли

Опит да се спаси кампанията за Белия дом