Конгресменът в Камарата на представителите оъ Демократическата партия стана първият, който публично призова президента Джо Байдън да се оттегли като кандидат на партията за президент, позовавайки се на представянето на Байдън в дебата срещу Доналд Тръмп, който не успя да "защити ефективно многобройните си постижения".

Представителят на Тексас Лойд Догет заяви в изявление във вторник, че Байдън трябва да "вземе болезненото и трудно решение да се оттегли".

"Решението ми да направя тези силни резерви публично достояние не е взето лесно, нито пък по някакъв начин намалява уважението ми към всичко, което президентът Байдън е постигнал", каза Догет.

"Признавайки, че за разлика от Тръмп, първият ангажимент на президента Байдън винаги е бил към нашата страна, а не към себе си, аз се надявам, че той ще вземе болезненото и трудно решение да се оттегли. С уважение го призовавам да го направи."

Догет, който представлява окръг в Остин и изкарва 15-ия си мандат в Конгреса, е първият действащ законодател от своята партия, който публично заявява това, което мнозина частно си шепнеха при закрити врати след дебата миналата седмица.

Слабото представяне на Байдън предизвика незабавна паника дори сред най-пламенните му поддръжници, което накара мнозина да се запитат дали 81-годишният политик от кариерата е най-силният кандидат на демократите, който може да се изправи срещу Тръмп, кандидатът за президент на републиканците, през ноември.

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Висшият форум на Алианса ще се проведе между 9 и 11 юли

"Аз представлявам сърцето на конгресен район, който някога е бил представляван от Линдън Джонсън - продължи Догет, който е демократ № 2 във влиятелната комисия по пътищата и средствата към Камарата на представителите.

"При съвсем различни обстоятелства той взе болезненото решение да се оттегли. Президентът Байдън трябва да направи същото."

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Решение за битката за Белия дом

Освен Белия дом, контролът върху двете камари на Конгреса също виси на косъм през ноември, а демократите защитават много повече места в Сената, отколкото републиканците. Демократите държат Сената с крехко мнозинство от 51-49 места, докато републиканците контролират Камарата на представителите само с няколко места.

Взривоопасното изказване на Догет дойде минути след като бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, окръг Калифорния, заяви пред MSNBC, че според нея "е основателен въпросът" дали лошото представяне на Байдън е само "епизод или това е състояние".

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Републикански конгресмен внесе резолюция призоваваща вицепрезидента да заеме поста му