Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата за координиране на доставките на оръжия за Украйна на среща на върха във Вашингтон следващата седмица. НАТО обаче се затруднява да измисли име, което да удовлетворява всички негови членове, отразявайки чувствителността относно ролята му в подпомагането на Украйна, пише "Ройтерс".

Министрите от НАТО се споразумяха миналия месец, че Алиансът ще поеме голяма част от работата на ръководената от САЩ контактна група за отбраната на Украйна - известна още като групата Рамщайн - която започна да координира военната помощ за Киев след инвазията през 2022 г.

Някои служители първоначално използваха думата "мисия", за да опишат новите усилия, които се очаква да бъдат под командването на тризвезден генерал от НАТО, базиран в Германия. Наричаха го с абревиатурата "МНУ" или "Мисия на НАТО в Украйна" (NMU - NATO Mission Ukraine.) 

Но дипломати казаха, че Германия възразява срещу използването на думата "мисия", заявявайки, че това може да се разглежда като внушение, че НАТО ще изпрати войски в Украйна, ход, който Алиансът изключи, за да избегне пряк конфликт между НАТО и руските сили.

След това длъжностни лица излязоха с ново име: "НПОСУ" (NSATU- NATO Security Assistance and Training for Ukraine) - НАТО за Помощ и Обучение за Сигурност за Украйна, което изясни какво прави новата инициатива - макар и не какво представлява.

Други страни изразиха недоволство от такова тромаво име.

"Всички тези абревиатури звучат смешно и в тях няма политическо остроумие", каза високопоставен дипломат от НАТО.

Тъй като срещата на върха във Вашингтон започва следващия вторник, дипломатите все още обмислят кое име трябва да одобрят лидерите.

"Все още търсим", каза високопоставеният дипломат, пожелал анонимност. "Сега търсим добро име."

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Това се казва в изявление на руското посолство в Канада