Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че Украйна все още има шанс да победи Русия, тъй като продължава да получава подкрепа от Алианса.

Това съобщи АФП.

"През последните месеци съюзниците от НАТО не оказаха обещаната от нас подкрепа", заяви Столтенберг по време на посещение в Германия.

"Но не е твърде късно Украйна да победи, защото още подкрепа е на път."

Това отбеляза шефът на НАТО, като похвали Съединените щати, както и други съюзници като Обединеното кралство, Германия и Нидерландия, че са се съгласили да предоставят на Киев допълнителна помощ.

"Сега нашата отговорност е да превърнем тези ангажименти в реални доставки на оръжия и боеприпаси и да го направим бързо", подчерта Столтенберг.

Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Алиансът все пак имал военни съветници в посолствата си в Киев

Коментарите идват, след като американски медии съобщиха, че Вашингтон не е напълно убеден, че Украйна може да победи Русия на бойното поле, въпреки че получава по-голяма подкрепа от Запада, включително 61 млрд. долара помощ от САЩ.

Столтенберг обвини Китай, че поддържа Русия, споделяйки с нея високи технологии за производството на ракети, танкове и бойни самолети.

"Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война", обобщи Йенс Столтенберг. И предупреди Пекин, че двете неща са несъвместими.