Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не вижда признаци за промяна в агресивното поведение на Русия.

"През последните години сме свидетели на все по-опасен и неприемлив модел на поведение от страна на Русия", пише Столтенберг в статия за изданието "Defense News".

Като прояви на това поведение на Москва той посочва ескалацията на военното напрежение от Северна Европа до Близкия Изток, също и новата ракетна система със среден обсег "Новатор 9М729", с която Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Белези на тази нарастваща агресивност са използването на хибридни тактики - включително кибератаки, дезинформацията, намесата в демократичните процеси в други страни, използването на нервнопаралитично вещество на територията на Обединеното кралство при покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Столтенберг призовава Русия да спазва договора за ядрена безопасност

Столтенберг призовава Русия да спазва договора за ядрена безопасност

Страните от НАТО възнамеряват да бъдат "силни, предсказуеми и твърди"

Русия продължава да подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна чрез конфликта в източната част на страната, който отне над 10 хиляди човешки живота до този момент, допълва Столтенберг.

Столтенберг: Няма оправдание за силовите действия на Русия в Азовско море

Столтенберг: Няма оправдание за силовите действия на Русия в Азовско море

Русия незабавно да освободи пленените украински моряци...

"За съжаление няма никакви признаци, че Русия смята да промени поведението си. Докато това не се случи, НАТО ще запази подхода на две писти - категорично сдържане и отбрана, и конструктивен диалог." - заявява генералният секретар на НАТО.

Същевременно той подчертава, че след анексирането на Крим през 2014 г. Алиансът е прекратил практическото си взаимодействие с Москва, но в съвета Русия-НАТО продължават разговорите по ситуацията в Украйна, прозрачността и минимизиране на военните рискове.