Разполагането на нови ядрени ракети в Европа от страна на Русия застрашава ключов договор за контрол на въоръженията, който помогна за прекратяването на Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Норвегия, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на 20 октомври, че Вашингтон планира да напусне договора, подписан през 1987 г., на фона на руски нарушения на споразумението.

"Проблемът е в разполагането на нови руски ракети. Няма нови ракети на САЩ в Европа, но има повече руски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, а тези ракети доведоха до застрашаване на договора", обясни Столтенберг.

"Затова призоваваме Русия да гарантира пълното и прозрачно спазване на договора за ИНФ", добави той.

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия предупредила западния военен алианс

НАТО ще избягва всякакви опасни ситуации във връзка с изстрелването на ракети от Руската федерация в Норвежко море в зона, близка до зоната на ученията. "Такава стрелба е доста общо нещо. НАТО ще избегне всякакви опасни ситуации, не виждаме проблем, ако действията на Русия са професионални", коментира Столтенберг, цитиран от ТАСС.

НАТО очаква, че руските упражнения няма да пречат на маневрите на алианса. "Очакваме, че изстрелването на ракети от Русия няма да повлияе на нашите учения по никакъв начин. Те ги провеждат в международни води и са докладвали това на Норвегия", допълва той.

Trident Juncture 2018 не връща НАТО в Студената война, а алиансът смята, че нивото на конфронтация е по-ниско днес. "Ние не вярваме, че нашите учения са завръщане към Студената война. Днес положението в Европа е напълно различно, с по-ниско ниво на конфронтация, но с висока степен на непредсказуемост", обяснява Столтенберг.

"По време на Студената война в Европа имаше стотици ядрени оръжия, огромна сила в готовност. Сега ситуацията със сигурността е съвсем различна. Нивото на конфронтацията е много по-ниско, но е налице висока степен на непредсказуемост, използват се хибридни методи, има намеса във вътрешните работи на суверенни държави", коментира той.

Русия настоя НАТО да прекрати конфронтацията

Русия настоя НАТО да прекрати конфронтацията

Иначе няма да има връщане към нормалността

"Ние не искаме надпревара във въоръжаването", Алиансът разглежда своите учения като средство за предотвратяване на конфликти, а не средство за подхранване на конфликти, добави Столтенберг.

Такива маневри трябва да демонстрират решимостта и готовността на алианса за отбрана, "за да задържат потенциални агресори и те да не допускат грешки в преценките си и опити за военна агресия срещу страните от НАТО".

Според него, НАТО "трябва да работи, за да предотврати увеличаването на напрежението в Севера. Това е зона, в която трябва да работим заедно, включително с Русия, а някои страни от НАТО правят това, включително в областта на търсене и спасяване в полярните географски ширини, включително в рамките на Арктическия съвет или във формата на сътрудничество на Баренцово море", коментира Столтенберг.

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

50 000 войници, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 държави

Той обяснява, че страните от НАТО възнамеряват да бъдат "силни, предсказуеми и твърди", като същевременно продължават практическото сътрудничество с Русия.

"Свидетели сме на увеличаване на руското военно присъствие в Арктика, ще отговорим на това, но не възнамеряват да отразяваме точно действията на Русия, да копираме точния брой на техните кораби, самолети или подводници. Все пак, това е една от причините, поради които ние укрепваме нашата колективна отбрана и нашето присъствие в Далечния север", добави Столенберг.

"Силите на НАТО провеждат учения и срещу подводници, както и някои страни от НАТО инвестират допълнителни средства във въздухоплавателни средства за борба с подводници, включително САЩ, Канада, Великобритания, Норвегия и Дания", коментира Йенс Столтенберг.

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

Обясняват, че тя е от Източното крайбрежие чак до Балтийско и Черно море