Шефът на руската частна военна компания "Вагнер", Евгений Пригожин, сключи сделка да прехвърли войската си в Беларус, но генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, заяви, че само няколко от наемниците на "Вагнер" са пристигнали в страната.

В интервю за "Политико" в сряда, лидерът на отбранителния алианс посочи, че силите на "Вагнер" продължават да действат в Африка и на значително разстояние от фронтовата линия в Украйна, но че не много от тях са пристигнали в Беларус.

Беларуският лидер, Александър Лукашенко, послужи като посредник в сделката, която позволи на Пригожин да се настани в Беларус след неуспешен бунт в Русия, пораждащ безпокойство за възможно бъдещо присъствие на "Вагнер" в региона.

Лукашенко не се притеснява от „Вагнер“ на своя територия

Лукашенко не се притеснява от „Вагнер“ на своя територия

Но Евгений Пригожин не е в Беларус

"Видяхме някои подготовки за приемането на силите на 'Вагнер'", каза Столтенберг. Въпреки това, той добави: "Досега не сме виждали толкова много от тях да пристигат."

"Ние, разбира се, следим отблизо какво се случва в Беларус", заяви генералният секретар. "Това, което видяхме, е, че силите на 'Вагнер' продължават да действат в Африка", подчерта той, отбелязвайки, че "някои са в Украйна, но не на фронтовата линия."

Въпреки това, генералният секретар беше предпазлив в оценката си за последствията за "Вагнер" след последните събития.

"Мисля, че е твърде рано да се правят окончателни заключения", каза той.

При зададен въпрос за контранастъплението на Украйна, Столтенберг беше оптимистичен, но призна значителните предизвикателства, пред които са изправени силите на Киев на бойното поле.

"Украинците постигат напредък, но се сблъскват с ожесточена битка", заяви той. "Те се справят с труден терен и срещат вкопана руска съпротива", добави главният секретар на НАТО, посочвайки "много добре подготвени отбранителни линии".

"Следователно, това влияе на темпото на напредъка", заяви генералният секретар. "Войните са трудни за предвиждане."

Украинците, добави генералният секретар, "продължават да настояват, продължават да постигат известен напредък". 

Украйна: Тежки боеве в района на Клешчеевка - един от подстъпите към Бахмут

Украйна: Тежки боеве в района на Клешчеевка - един от подстъпите към Бахмут

Там са разположени стратегически височини