Войната на Русия в Украйна може да отнеме години.

За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Bild am Sonntag.

Той добави, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шанса за освобождаване на региона на Донбас от руския контрол.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да се отказваме да подкрепяме Украйна, каза Столтенберг пред Bild am Sonntag. Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните".

Очаква се на срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец да се договори пакет оръжейна помощ за Украйна, който ще помогне на страната да премине от старо оръжия от съветската епоха към стандартно оборудване на НАТО, каза Столтенберг по-рано тази седмица.

НАТО готви нова отбрана за източния фланг

НАТО готви нова отбрана за източния фланг

Отговорът на руската война в Украйна ще включва допълнителни войски на ротация през страните по източния фланг

Украйна обеща в събота да надделее срещу Москва, тъй като се бори с руските нападения близо до ключов източен град и множество места бяха подложени на обстрели и ракетни атаки.

Руските сили бяха разбити при опит да щурмуват украинската столица Киев през март. Оттогава Русия се пренасочи към региона на Донбас в източната част на Украйна.