Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник членовете на Алианса да "продължат курса" в подкрепа на Украйна във войната й срещу инвазията на Русия, докато и Съединените щати, и Европейският съюз се борят да постигнат съгласие за допълнителна военна помощ, предава "Ройтерс".

"Наше задължение е да гарантираме, че ще предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае", каза Столтенберг пред репортери, докато пристигна за среща на външните министри от страните от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

"Ние просто трябва да запазим курса. Това се отнася и за нашите интереси в областта на сигурността", каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

Неговите забележки идват в момент, когато съдбата на пакет от 60 млрд. долара, предложен от администрацията на Байдън е несигурна, поради съпротивата на някои републиканци в Конгреса.

Представители на администрацията изразиха увереност, че ще прокарат пакета, като казаха, че мнозинството републиканци и демократи в Конгреса все още подкрепят подкрепата за Киев.

Столтенберг също изрази оптимизъм.

"Уверен съм, че Съединените щати ще продължат да оказват подкрепа и защото това е в интерес на сигурността на Съединените щати. Освен това е в съответствие с това, което сме се споразумели", каза той.

Администрацията на Байдън иска 106 милиарда долара за Украйна и Израел

Администрацията на Байдън иска 106 милиарда долара за Украйна и Израел

С аргумента, че подкрепата на американските партньори е жизненоважна за националната сигурност на САЩ

Пристигайки в Брюксел, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че министрите от НАТО ще "препотвърдят силно" тяхната подкрепа за Украйна, тъй като тя продължава да се изправя пред агресивната война на Русия.

Срещата се провежда на фона на нарастващото мнение, че контраофанзивата на Украйна , започнала по-рано тази година срещу силите на руския президент Владимир Путин, не е постигнала значителен напредък.

Междувременно предложението на върховния представител на ЕС по външната политика да се отпуснат до 20 милиарда евро за четири години за военна помощ за Украйна срещна съпротива сред държавите-членки на блока, които трябваше да осигурят парите.

Столтенберг обаче посочи, че членовете на ЕС Германия и Нидерландия са обявили пакети от много милиарди евро за двустранна военна подкрепа през последните седмици. Той каза, че войната в Украйна има значение далеч отвъд нейните граници.

"Ще бъде трагедия за украинците, ако президентът Путин победи, но също така ще бъде опасно за нас", каза той.

"Тогава посланието към всички авторитарни лидери - не само в Москва, но и в Пекин - е, че когато нарушават международното право, когато нападат друга държава, когато използват сила, те получават това, което искат.

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Канцлерът каза, че правителството му работи с парламента за изготвяне на бюджет за 2024 г. "възможно най-бързо"