Руският президент Владимир Путин е "разрушил мира в Европа", нахлувайки в Украйна. Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Франс прес".

Той бе категоричен, че Алиансът ще отбранява всеки сантиметър от своята територия.

"Президентът Путин разруши мира в Европа. Съюзниците осъждат неоправданото и брутално нахлуване в Украйна. Руското нападение е напълно неприемливо и то е подпомогнато от Беларус", подчерта Столтенберг при посещение в полската военновъздушна база Ласк.

"Ангажиментът ни към член 5, нашата клауза за колективна отбрана, е железен. Ще защитаваме и отстояваме всеки сантиметър от територията на НАТО", заяви той и допълни, че НАТО не желае конфликт с Русия и настоява за дипломатическо решение на ситуацията в Украйна.

В отговор на въпрос на репортер от полския телевизионен канал ТВН 24 Столтенберг заяви, че НАТО няма да изпрати войски или бойни самолети в Украйна.

"Съюзниците от НАТО предоставят различни видове военна подкрепа: материали, противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и други видове военно оборудване за Украйна, хуманитарна помощ, а също и финансова подкрепа. Но НАТО не трябва да бъде част от конфликта. НАТО няма да изпрати войски в Украйна или самолети в украинското въздушно пространство", заяви Столтенберг, цитиран от сайта на НАТО.

Русия с условие към Запада: Без военни бази в бившите съветски републики

Русия с условие към Запада: Без военни бази в бившите съветски републики

Москва вижда реална опасност в придобиването на ядрени оръжия от Киев