Помощта за Украйна е добра възможност за страните членки на НАТО да похарчат парите си. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Запитан как страните членки на военния съюз трябва да разходят 2% от своя БВП за отбрана - едно от изискванията на Алианса към своите членове, той отвърна: "Ако проблемът е, че е трудно да се похарчат 2% от БВП, мога да ви помогна".

"Имаме много добри цели в НАТО. Имаме голям фонд за помощ за Украйна", изтъкна Столтенберг на пресконференция след среща с премиера на Люксембург Люк Фриден. "Ако имате излишни пари, можете да ги вложите там".

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

Страните от НАТО ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо

НАТО разработва пътна карта за оперативна съвместимост на Украйна

Страните от НАТО си поставиха за цел да увеличат военните си разходи до 2% от БВП на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. Мотивът беше "руската заплаха" след анексирането на Кримския полуостров от Русия.

На срещата на върха във Вилнюс през юли тази година беше решено 2% от БВП да бъде минималното ниво на разходите за отбрана за страните от Алианса, а не цел за постигане.

Досега осем от 31-те страни от НАТО са изпълнили това изискване. Люксембург -един от най-големите банкови центрове в Европа, разходва най-малко за отбрана в НАТО, като бюджетът на страната за отбрана съставлява около 0,54% от нейния БВП.

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Той е уверен че САЩ ще продължат да оказват подкрепа