Стотици хиляди кубинци се очаква да се съберат по-късно днес на Площада на Революцията в Хавана, за да отдадат почит на починалия в петък комунистически вожд Фидел Кастро.

След уикенд на шок от кончината му, кубинците най-после ще имат възможност да дадат воля на мъката си, отбелязва "Франс прес". Днешната церемония в Хавана в памет на Фидел Кастро ще постави началото на една седмица на подобни церемонии, която ще приключи с погребението на тленните му останки в неделя в Сантяго де Куба.

Почина Фидел Кастро
Обновена

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер си отиде на 90 години

Площадът, на който днес ще бъде възпоменанието, е с площ от 72 хил. кв. метра. Там обикновено Фидел Кастро произнасяше своите дълги и страстни речи, в които неизменно отправяше критики срещу врага си САЩ.

Заради кончината на Кастро в Куба е обявен 9-дневен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани. Бейзболните мачове са отменени. Дискотеките са затворени. Забранена е продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време.

След като урната с праха на Кастро остане за два дни в Хавана, тя ще бъде пренесена оттам до Сантяго де Куба, като премине през 13-те от 15-те кубински провинции. Очаква се в траурната процесия да се включат милиони хора.

По този начин ще бъде възпроизведен, но наобратно маршрутът, по който през януари 1959 г. премина "походът на свободата". Тогава кубинските комунистически революционери победоносно извървяха пътя от Сантяго де Куба до Хавана и свалиха режима на диктатора Фулхенсио Батиста.