Протестиращи, които са против Брекзит и които призовават за провеждането на референдум за окончателното споразумение за Брекзит, се събраха в центъра на Лондон, като според организаторите това е "най-голямата, най-шумната и най-важната" демонстрация по рода си, съобщават британските медии.

Мей: Лидерите на ЕС се готвят за сделка за Брекзит през есента

Мей: Лидерите на ЕС се готвят за сделка за Брекзит през есента

Въпреки трудностите в преговорите надежда има

Протестното шествие започна на обяд преди провеждането на митинг на площада пред британския парламент, като проявите са организирани от кампанията "Гласът на народа". Около 150 автобуса са докарали хиляди протестиращи от цялата страна в британската столица.

Млади британски избиратели водят шествието, на което според организаторите присъстват около 500 хил. души.

Кметът на Лондон Садик Хан присъства на демонстрацията. 

Британският премиер Тереза Мей вече отхвърли провеждането на такъв референдум.

Депутати от всички основни политически партии подкрепят демонстрацията.

ЕС: Няма да има среща през ноември за Брекзит

ЕС: Няма да има среща през ноември за Брекзит

Преговорите с Великобритания без напредък

Междувременно бившият лидер на Британската партия за независимост Найджъл Фарадж води демонстрация в подкрепа на Брекзит в Северна Англия, последното от поредицата събития, организирани от групата "Излизане означава излизане".

Британските избиратели гласуваха за излизане от ЕС на референдума през 2016 г. с 51,89 на сто "за" и 48,11 на сто "против".

Великобритания трябва да излезе от Общността на 29 март 2019 г. съгласно условията на двугодишния процес по чл. 50 от основополагащия за ЕС Лисабонски договор.

Настоящият план е за преходен период от 21 месеца, за да протече плавно процесът по Брекзит. Но тъй като двете страни засега не успяват да постигнат споразумение, тази седмица стана ясно, че преходният период може да бъде удължен.

Споразумението за Брекзит не е мъртво, отсече Тереза Мей

Споразумението за Брекзит не е мъртво, отсече Тереза Мей

Въпреки споровете с ЕС около ирландската граница