Властите в испанската автономна област Андалусия са открили близо 300 случая, в които има основателни съмнения за измама при записването в училищата за учебната 2019 г. - 2020 г., съобщава "Ел Мундо".

Най-много са измамите, свързани с местоживеенето. Родители се регистрират на адреса, на който живеят дядото и бабата, или някой чичо, в най-лошия случай - приятел. Понякога се фалшифицират документи, стига се дори до фиктивни разводи. И всичко това се прави с една-единствена цел - на всяка цена детето да влезе в мечтаното училище.

Тези измами са станали вече нещо обичайно преди всяка нова учебна година в Андалусия. Както са обичайни и оплакванията, че не стигат местата в някои учебни заведения, които било заради своето местоположение, било заради завоювания престиж, са станали по-търсени.

Преди началото на новата учебна година, според данни на властите в областта, съмнителните случаи за използване на измама при записването са близо триста. По-точно полицията разследва 293 случая в районите на Севиля, Алмерия, Гранада, Хаен и Кордова. Най-много са тези в Севиля - 102, следват Алмерия - с 96, Гранада - със 73, Хаен - с 21 и Кордоба - само с един.

Интересното е, че в Севиля, столицата на областта, на особено интерес при измамниците се радват училищата на религиозни общности: "El Buen Pastor" ("Добрият пастир" - б. р.), "Los Padres Blancos" ("Белите свещеници" - б. р.), "Las Irlandesas" ("Ирландките" - на името на женска католическа монашеска конгрегация - б. р.).

А в Гранада са били разследвани 33 процента повече случаи в сравнение с миналата година.

Разследваните случаи са предадени на съответните териториални отдели "Образование и спорт", "Равенство", "Социални политики", и "Помирение" - последната инстанция, която ще реши дали записаният ученик ще бъде приет или не.

Крайнодясна испанска партия поиска експулсиране на мигранти

Крайнодясна испанска партия поиска експулсиране на мигранти

"Вокс" за първи път спечели места в местния парламент