Властите в Египет изпратиха стотици полицаи в района на църквата в Александрия, където след взрив на кола-бомба бяха убити 21 души.

БиБиСи съобщава, че вътрешното министерство на страната е разположило тежковъоръжени полицаи и агенти под прикритие и около други църкви. Засилени мерки за сигурност са въведени и по летищата, гарите и други места, на които се събират много хора.

Стана още ясно, че за момента са разпитани голям брой заподозрени, за които се предполага, че са свързани със смъртоносната атака в Новогодишната нощ. Има и задържани, но засега не се съобщават подробности за арестите.

Междувременно главният мюсюлмански духовник в Египет Ахмед Ел Тайеб обвини папа Бенедикт Шестнайсети в намеса във вътрешните работи на страната. Припомняме, главата на Римокатолическата църква осъди насилието срещу християните в Египет.

Като цяло напрежението в страната остава засилено. Световните агенции съобщават още, че стотици членове на християнската общност в страната протестираха в Кайро и Александрия срещу провала на властите да ги защитят.

Над 5 000 души присъстваха на погребението на жертвите от атентата в Александрия. То се състоя на около 30 километра от столицата на Египет. Погребалната церемония ескалира до спорадични сблъсъци с полицията. Участниците в шествието хвърляха камъни и бутилки по органите на реда, които се опитваха да намалят напрежението.