Стотици протестиращи са задържани в двата най-големи града на Казахстан - Алмати и Нурсултан, предаде "Интерфакс".

Протестните акции, насочени срещу недемократичните практики в страната, не са били разрешени от властите. Те започнаха в деня на президентските избори 9 юни с призиви за бойкот и непризнаване на резултатите от вота, който беше опорочен от нарушаване на основни свободи.

ОССЕ: Изборите в Казахстан бяха опетнени от нарушения на основните свободи

ОССЕ: Изборите в Казахстан бяха опетнени от нарушения на основните свободи

"Не може да бъде гарантирано честно броене на гласовете"

В центъра на Алмати в съботния ден са задържани над 250 души, откликнали на призива, отправен от лидера на движението "Демократичен избор за Казахстан" Мухтар Аблязов.

Агенция КазТАГ съобщава, че служители на спецчастите са задържали грубо дори случайни минувачи, включително жени. След като един от протестиращите е реагирал остро срещу полицай, се е стигнало до сблъсъци между няколко групи активисти и полицията.

В столицата Нурсултан са задържани десетки демонстранти. Не се уточнява къкъв е техният брой.

В Казахстан всяка година на 6 юли се отбелязва Денят на столицата, който съвпада с рождения ден на бившия президент Нурсултан Назарбаев.

500 задържани в Казахстан след протести

500 задържани в Казахстан след протести

Опозиционери и наблюдатели считат, че вотът не е бил честен

При началото на протестите - на 9 юни, бяха задържани около 500 души. На 400 от тях бяха съставени административни протоколи. На следващия ден бяха арестувани около 200 души, като на 150 от тях също бяха съставени протоколи.

Вечерта на 10 юни централната избирателна комисия на страната обяви официално за победител в президентските избори временния президент Касим-Жомарт Токаев. Той събра 70.96 процента от вота. Токаев е от обкръжението на Назарбаев.