Полицията задържа стотици в Казахстан след протести заради президентски избори в неделя, предаде Time.

Демонстрациите се проведоха в столицата Нурсултан и в Алмати, главния търговски град в Централна Азия.

Около 500 протестиращи бяха отведени в полицейски участъци, съобщи държавен служител.

Трима полицейски служители са били ранени в сблъсъците, каза заместник-министърът на вътрешните работи Марат Кожаев.

Протестиращите твърдяха, че изборите няма да бъдат честни и призоваха за бойкот на избирателите.

ОССЕ: Изборите в Казахстан бяха опетнени от нарушения на основните свободи

ОССЕ: Изборите в Казахстан бяха опетнени от нарушения на основните свободи

"Не може да бъде гарантирано честно броене на гласовете"

Опозиционният кандидат, Амиржан Косанов, заяви, че не е имал никакви оплаквания за евентуални нарушения на кампанията преди конкурса в неделя.

"Но най-важният резултат, върхът на изборния политически процес, е преброяването на гласовете", каза Косанов.

Националната избирателна комисия съобщи, че около 77% от избирателите са гласували. При предишни президентски избори, повече от 90% от гласоподавателите отиваха до урните.

Провелите се вчера президентски избори в Казахстан бяха опетнени от нарушения на основните свободи, като например репресии срещу обществени протести и нередности при гласуването. Това обявиха наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава "Ройтерс".

"Изборите се състояха в политическа среда, доминирана от управляващата партия и това ограничи критичните гласове", се изтъква в изявление на наблюдателната мисия.

"В същото време нередностите в деня на изборите и пренебрегването на формалните процедури означаваха, че не може да бъде гарантирано честно броене на гласовете", подчертават още от ОССЕ.

Действащият президент на Казахстан печели вота, избухнаха масови протести

Действащият президент на Казахстан печели вота, избухнаха масови протести

500 души са задържани…

И. д. президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели президентските избори, обявиха от Централната избирателна комисия на Казахстан, като според предварителните резултати от преброяването на гласовете той е получил 70,76 процента от гласовете.

Депутатът от долната камара на парламента Дания Еспаева е спечелила само 5,2 на сто от гласовете, докато за журналиста и политика Амиржан Косанов са гласували 16,2 на сто от избирателите. Общо в президентските избори участваха седем кандидати.

Нурсултан Назарбаев, който оглавяваше страната в продължение на почти 30 години, подаде оставка на 20 март. Токаев беше избран от парламента за временно изпълняващ длъжността президент, като преди това той беше председател на горната камара на парламента.