Най-малко 232 цивилни са били убити, а 120 жени и момичета са били изнасилени тази пролет при нападения на правителствени войски и техни присъдружни сили в села в Южен Судан, контролирани от опозицията. Това обявиха от Съвета на ООН за правата на човека, цитирани от "Ройтерс".

Разследване на ООН е установило трима командири, заподозрени, че носят "най-голямата отговорност" за насилието в страната между 16 април и 24 май, като издевателствата им може да са с ранг на военни престъпления, се допълва в доклада.

Tежки боеве са избухнали в Южен Судан, близо до границата с Етиопия

Tежки боеве са избухнали в Южен Судан, близо до границата с Етиопия

Бунтовници се оптитват да превземат стратегическия град Пагак

Възрастни и цивилни с увреждания са били изгорени живи при нападенията срещу 40 села, които са имали за цел прогонването на силите на опозицията.

"На извършителите... не трябва да им се позволява да избягат", изтъкна върховният комисар по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин.

Повтаряйки призива си към правителството и Африканския съюз да създадат хибриден съд за Южен Судан, той уточни, че войниците са прерязали гърлата на възрастни хора, обесили са жени, защото са се противопоставили на грабежите и са застреляли бягащи цивилни.

В доклада на ООН се посочва, че опозиционните сили също са извършили въоръжени нападения, които са причинили цивилни жертви.

Мисията на ООН в Южен Судан заяви на 17 май, че изпраща 150 миротворци, за да защитават цивилните, които са обект на сблъсъци между правителството и войските на бунтовниците в местен щат, където се намират изоставени петролни находища.

Засега няма реакция на доклада от правителството в Джуба.

В понеделник бунтовниците в Южен Судан отхвърлиха мирния план за възстановяването на бунтовническия лидер Риек Мачар като вицепрезидент на страната съгласно споразумение, постигнато по време на преговори в Уганда предишния ден.