Стотици украински мъже са преминали незаконно границата с Румъния от началото на конфликта в Украйна, в опит да избягат от войната, показват данни, изпратени от Териториалния инспекторат на граничната полиция (ITPF) в Яш, съобщи Радио Свободна Европа.

Анализът на ITPF показва, че от 24 февруари 2022 г. до 15 август 2023 г. граничната полиция е засекла 451 души, които са влезли нелегално в Румъния от Украйна в радиуса на окръг Ботошани. От 451 случая 190 са регистрирани тази година.

Всички украински мъже са поискали закрилата на румънската държава с аргумента, че идват от страна в конфликт и в резултат на тези действия не бяха предоставени на украинските власти.

Граничната полиция казва, че е започнала процедурите за получаване на разрешителни за пребиваване и украинците са поети от Регионалния център за настаняване на търсещи убежище в Радъуци.

След избухването на войната и обявяването на военно положение през февруари 2022 г. украинските мъже на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната, като имат задължението да се запишат в армията, ако е необходимо.

ITPF също така твърди, че за да избягат от активно участие във войната, много от тях се опитват да напуснат страната нелегално, или чрез нелегално пресичане на границите, особено с Румъния и Република Молдова, или чрез подкупване на украински митничари и гранична полиция .

В края на юли правителството прие наредба, чрез която се оперира финансиране от европейски фондове на стойност 400 милиона евро за покриване или уреждане на разходите, направени от румънската държава в усилията за подпомагане на украински граждани бежанци в Румъния.

Статистиката показва, че в Румъния са останали 91 510 украински граждани от общо над пет милиона, влезли в страната от началото на войната в съседната страна.

Румъния отмени договор за бойни кораби с Франция за 1,2 млрд. евро

Румъния отмени договор за бойни кораби с Франция за 1,2 млрд. евро

Сделката се бави от 2019 година