Турската полиция задържа в неделя стотици протестиращи в Истанбул по време на първомайски демонстрации срещу икономическите трудности, причинени от бушуващата инфлация, съобщи "Ройтерс".

Снимка 572515

Източник: EPA/БГНЕС

Властите разрешиха проявите се провеждат в определени райони и опитите на демонстрантите да ги проведат на площад "Таксим" бяха обявени за незаконни.

В изявление на кабинета на губернатора на Истанбул в неделя се казва, че най-малко 164-ма протестиращи са били задържани в целия град за "опит за провеждане на незаконни демонстрации".

Маршове, водени от работници и синдикати, се провеждат на 1 май всяка година като част от честванията на Международния ден на труда в много страни.

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

Най-много са арестувани на площад "Таксим"

Очаква се годишният процент на инфлация в Турция да се повиши до 68% през април, тласкан по-високо от конфликта между Русия и Украйна и покачващите се цени на суровините, които се понижават само леко до края на годината, показа проучване на Ройтерс в четвъртък.

Нарастващата инфлация и икономическите трудности, които тя причинява, бяха цитирани в първомайските изявления на няколко групи.

"Основната ни тема тази година трябваше да бъде разходите за живот", каза ръководителят на Конфедерацията на турските синдикати (Turk-Is) Ергун Аталай. Инфлацията се обявява в началото на всеки месец. Инфлацията трябва да се индексира към заплатите всеки месец", каза той.

ЕЦБ още не знае какъв ще е ефектът от войната в Украйна

ЕЦБ още не знае какъв ще е ефектът от войната в Украйна

В краткосрочен план ни очакват по-висока инфлация и по-бавен растеж