Работата на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по подготовката на сделка за продажба на четири ударни безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle на Украйна е спряна. Причината са опасенията, че секретното им оборудване за наблюдение може да попадне в ръцете на потенциален враг - Русия.

Това разкри "Ройтерс".

Техническо възражение срещу продажбата беше повдигнато по време на задълбочена проверка от Дирекцията за сигурност на отбранителните технологии на Пентагона, която е натоварена със защитата на технологиите с висока стойност. Планът за продажба на безпилотните летателни апарати е бил предварително одобрен от Белия дом.

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни

Противопоставянето на износа на безпилотни летателни апарати се дължи на опасения, че радарите и оборудването за наблюдение на безпилотните летателни апарати могат да представляват заплаха за сигурността на САЩ, ако попаднат в руски ръце. Източници от Пентагона твърдят, че това съображение е било пропуснато при първоначалния преглед, но се е появило при преговорите в края на миналата седмица.

Решението за продължаване на сделката понастоящем се разглежда от висшестоящи органи в Пентагона, но времето за вземане на решението не е ясно. Едно от решенията може да бъде замяната на съществуващата радарна и сензорна система с опростена версия, но проектирането и инсталирането ѝ може да отнеме месеци.

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

След като Литва проведе кампания за набиране на средства за закупуването му

Четирите безпилотни самолета Grey Eagle, произведени от General Atomics, първоначално са били предназначени за американската армия. Според официални документи цената на MQ-1C Grey Eagle е 10 млн. долара на бройка.

По-рано писахме, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire.