Страните от Европейския съюз се разбраха да си помагат взаимно за справянето с недостига на газ при тежки кризи. Това са разкрили официални лица, цитирани от "Франс прес", като агенцията отбелязва, че страните от ЕС се стремят да зависят по-малко от Русия по отношение на газовите доставки.

Съседните страни от ЕС ще си сътрудничат, за да осигурят доставките за домакинствата и жизненоважни обществени системи като болниците, ако е налице голям недостиг, съгласно плановете.

Планът ще бъде използван като "последна инстанция", след като всички други извънредни мерки бъдат изчерпани, изтъкват от Европейския съвет, който е съставен от 28-те страни членки.

"Законодателството ще има значителен принос към нашата енергийна сигурност", коментира енергийният министър на Малта Конрад Мици, чиято страна държи ротационното председателство на Общността в първите шест месеца на годината.

"Това ще намали нашата зависимост от други за нашите енергийни доставки и ще ни позволи да се справяме по-бързо и ефикасно с всякакви кризи с доставките на газ", добавил Мици.

Проектоплановете са били подкрепени от европейски дипломати и от Европейския парламент, но сега трябва да бъдат одобрени от всяка отделна страна членка на Общността.

Газовият план е част от отдавнашен опит за консолидиране на енергийните доставки след недостига през зимата в предишни години и на фона на напрежението с Русия, която е най-големият доставчик на газ на Европа.

Идеята е да се да се раздели Европейският съюз на регионални групи, в които страните членки ще си помагат, когато има недостиг на газ.

По време на спорове през 2006 и 2009 г. Москва "врътна кранчето" на Украйна през зимата, предизвиквайки недостиг в Европа, особено в много от бившите комунистически държави в Източна Европа, включително България, които все още зависят от Русия за почти всичките си енергийни нужди.