Стратегически бомбардировачи B-52H на САЩ са провели учения в края на август, по време на които са симулирали удари срещу Русия с крилати от Естония и Канада. Това обяви командирът на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Сергей Суровикин по време на пресконференция за чуждестранните военни аташета в Русия, съобщава "Спутник".

По думите му на 31 август три бомбардировача B-52H са излетели от британската авиобаза "Феърфорд" и са прелетели над Холандия, Германия, Полша, прибалтийските страни до района на естонския полигон Taпа и обратно над водите на Балтийско и Северно море.

"По наша оценка, по време на това събитие екипажите на B-52H са отработили достигане на линията на използване на крилати ракети със симулиран ракетен удар по цели в Калининградска област и други западни региони на страната ни", каза Суровикин.

Три дни по-рано B-52H са отработвали удари срещу Русия по време на ученията Allied Sky, продължи генералът. Този път те са провели тренировки за използване на крилати ракети от въздушното пространство над акваторията на централната част на Черно море и територията на Естония. А още два B-52H са отработили подобни учебно-бойни задачи в арктическите ширини над територията на Канада.

Руските военни смятат, че ученията, проведени със стратегически бомбардировачи близо до руската граница, били с "недружелюбен и провокативен характер".

Според руския командир американските самолети са направили няколко опита да се доближат до руската граница, но са били блокирани от руски изтребители.

Два изтребителя Су-27 на Русия прогонват бомбардировач на САЩ над Балтийско море

Два изтребителя Су-27 на Русия прогонват бомбардировач на САЩ над Балтийско море

Американският бомбардировач се е отдалечил

През август руските военни са вдигнали 27 пъти самолети, за да пресрещат чуждестранни разузнавателни самолети над Балтийско, Баренцово, Черно и Охотско море. Руският национален център за контрол на отбраната докладва за опита на три B-52Н да се приближат до руската граница в Черно море на 4 септември и за пресрещането на друг бомбардировач над Балтийско и Черно море в края на август.