Русия е вдигнала по спешност два изтребителя Су-27, за да пресрещнат американски стратегически бомбардировач над Балтийско море, съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия, цитиран от "Спутник".

Руските пилоти са се приближили до американския самолет и са се върнали на летището си, след като бомбардировачът се е отдалечил от руската граница, без да я нарушава, уточниха от центъра.

Русия вдигна Су-27 срещу бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Русия вдигна Су-27 срещу бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Американските самолети са летели над неутралните води на Балтийско море

"На 28 август руските системи за контрол на противовъздушната отбрана откриха въздушна цел, приближаваща се към руската държавна граница над неутралните води на Балтийско море. За идентифициране на въздушната цел и предотвратяване на нарушаване на руската държавна граница, два изтребителя Су-27 от противовъздушната отбрана на Балтийския флот бяха вдигнати по спешност", се посочва в съобщението на руските военни.

"Полетът на руските изтребители Су-27 е извършен в съответствие с международното право", уверяват руснаците.

По-рано тази седмица руските сили трябваше да вдигат по спешност изтребител за пресрещане на военни самолети от САЩ, Германия и Швеция над Балтийско море.

Напоследък американските разузнавателни самолети приближават все по-често руските граници, като около 12 такива инцидента са регистрирани само през август.

Русия вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ над Черно и Балтийско море

Русия вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ над Черно и Балтийско море

Американските самолети след това са се отдалечили