Руските сили за противовъздушна отбрана са засекли няколко стратегически бомбардировача на САЩ B-1B над Черно и Балтийско море, като заради това са вдигнали по спешност изтребители от западните и южните военни райони, за да ги пресрещнат. Това съобщиха руското военно министерство, цитирани от руските медии

Според руските военни след като изтребителите им са се приближили, американските самолети са обърнали посоката си и са се отдалечили от морските граници на Русия.

Руските военни уточняват, че преди да бъдат пресрещнати, американските бомбардировачи са били засечени от руските радарни системи "на значително разстояние" от границата.

Вдигнатите руски самолети са били изтребители Су-27П и Су-30СМ.

Два руски Су-35 притеснили американски разузнавателен самолет над Средиземно море

Два руски Су-35 притеснили американски разузнавателен самолет над Средиземно море

Прихватът бил "непрофесионален", твърдят от ВМС на САЩ

Днешните събития се случиха само няколко дни след инцидент над Средиземно море във вторник, при който двойка руски изтребители Су-35 бяха вдигнати във въздуха и придружиха разузнавателен самолет на военноморските сили на САЩ P-8A Poseidon, летящ близо до сирийските бази на Русия.

Военноморските сили на САЩ обвиниха руските пилоти, че летят по "опасен и непрофесионален начин", след като се съобщава, че Су-35 са заели позиции само на метри от двете страни на "Посейдон" и са продължили да го ескортират в продължение на повече от час. 

Напоследък руските въоръжени сили са засекли засилване на военната активност на САЩ и НАТО в близост до руските граници, като само през последните две седмици са били засечени близо петдесет чуждестранни разузнавателни самолети, самолети и дронове. Руските самолети е трябвало да бъдат вдигани по спешност два пъти, за да ескортират чужди самолети в средата на май.