Силите за противовъздушната отбрана на Русия са разкрили действията на стратегически бомбардировачи В-52Н на военновъздушните сили на САЩ и разузнавателни самолети над неутралните води на Балтийско море и са ги придружили с изтребители, съобщиха руското военно министерство.

"На 15 юни 2020 г. дежурните сили на противовъздушната отбрана на Западния военен окръг своевременно разкриха действията на стратегически бомбардировачи на ВВС на САЩ В-52Н и разузнавателни самолети на чужди държави над неутралните води на Балтийско море и бяха ескортирани от руски изтребители", се казва в съобщението на руските военни.

Уточнява се, че на значително разстояние от държавната граница на Русия, самолети на чужди държави непрекъснато се наблюдавали от руските радари.

За прехващане на въпросните американски военни самолети във въздуха са били вдигнати изтребители Су-27 на Балтийския флот.

"Не беше допуснато нарушение на държавната граница на Руската федерация. Полетите на руските самолети бяха изпълнени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", твърдят още руските военни.

Стратегически и разузнавателни самолети на ВВС на САЩ и на НАТО прелитат над Балтийско море като част от ученията на страните от Северноатлантическия алианс "Балтопс-2020".