Ръководителят на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че екип от охранители на ООН, който разузнава обстановката в сирийския град Дума, е бил обстрелван вчера, съобщава "Ройтерс".

Директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу е заявил по време на среща в централата на организацията в Хага, че екипът от охранители е бил принуден да се изтегли, което отлага пристигането на инспекторите по химически оръжия, които трябва да посетят района. Източници, които са присъствали на срещата, която се е провела при затворени врата, са информирали "Ройтерс" за думите на Узумчу.

Мисията на ОЗХО пристигна в сирийския град Дума

Мисията на ОЗХО пристигна в сирийския град Дума

Лондон, Вашингтон и Париж смятат, че Русия и сирийските сили могат да унищожат доказателствата

Международните инспектори все още чакат да посетят района на предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия, след като САЩ обвиниха сирийското правителство и неговия съюзник Русия, че се опитват да подправят доказателства.

Изминаха 11 дни от предполагаемата атака в град Дума, който се намира източно от столицата Дамаск, като по това време той беше контролиран от бунтовници, които се предадоха в дните след атаката.

САЩ, Франция и Великобритания извършиха ракетни удари срещу съоръжения за производство на химически оръжия в Сирия една седмица след атаката, след като заключиха, че силите на сирийския президент Башар Асад са извършители на нападението.

ОЗХО: Екипите ни не са допуснати в Дума

ОЗХО: Екипите ни не са допуснати в Дума

Сирийските и руски войски са попречили на експертите, според ръководството

Трите страни не разкриха публично доказателствата, с които разполагат, а сирийското правителство и Русия отрекоха изобщо да е извършвана химическа атака. Русия обвини бунтовниците в постановка, скалъпена с подкрепата на Великобритания, което британските власти категорично отрекоха.

Сирийските държавни медии съобщиха вчера, че инспекторите от ОЗХО са влезли в Дума, но сирийското правителство по-късно заяви, че само охранителите на ООН са влезли.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт посочи, че САЩ не вярват, че инспекторите са влезли в Дума и че има опасност доказателствата да бъдат потулени или заличени с изминаващото време.

"Видяхме, че руското и сирийското правителство - тяхната цел е да се опитат да прикриват. Целта им е да се опитат да отклонят вниманието", изтъкна тя, допълвайки: "Но фактът е, че Башар Асад отново е отговорен за обгазяването и избиването на невинни мъже, жени и деца."

САЩ: Русия може да е заличила доказателства за химическата атака в Сирия

САЩ: Русия може да е заличила доказателства за химическата атака в Сирия

"Отдавна се очаква ОЗХО да осъди сирийското правителство"

Руските военни обявиха вчера, че са открили запас от химически оръжия, оставен от бунтовниците в Дума. Твърдението на руснаците не може да бъде проверено.